Seven Sisters and Beachy Head

Seven Sisters

Celodenna prechadzka (asi 15 km) z mesta Seaford do Eastbourne (obe v kraji East Sussex) patri k tomu najkrajsiemu, co sa da na rozsiahlom pobrezi Britanie vidiet. Do Seafordu je to asi hodina a pol vlakom z Londyna a zo stanice k moru vedie priblizne 10 minutova chodza. Najskor  sme dali zoapr kilometrov po kopcoch vedla  golfoveho ihriska (Seaford Head) s nadhernym vyhladom na more az kym sme sa nedostali k ustiu rieky Cuckmere do mora. Golfistov striedaju pasuce sa kravy, ktore  urcite nepostrehli, ze sa uz asi rok nachadzaju na pozemku najmladsieho britskeho narodneho parku – South Downs.


Kedze bol este stale priliv, tak sa rieka prebrodit nedala, nevadi, chodzou asi 45 minut k najblizsiemu mostu a potom naspet k moru z opacnej strany.

Pred nami bolo 7 kopcov ikonickych vapencovych utesov Seven Sisters, ktore su asi najznamejsou sucastou uz spominaneho narodneho parku narodneho parku South Downs.



Po poslednom kopci Seven Sisters nasleduje Birling Gap a pauza na obed. Vdaka erozii domy (v strede fotky) pri strmom zraze coskoro skoncia v mori. A kedze sme si to nacasovali tak, ze pobede nasleduje odliv, napadlo nas zvysnu trasu po Eastbourne absolvovat nie po kopcoch, ale po plazi.

Vapencove utesy su pod kazdodennym vplyvom erozie a preto cim dalej od skal kracame, tym bezpecnejsie, nikdy nevies, co a kedy sa ti moze zosypat na hlavu.


Blizime sa k majaku Beach Head Lighthouse, ktory je pomenovany podla najvyssieho vapencoveho utesu v UK (162 m), ktory sa nad nim rozprestiera.

Prechadzka to urcite nie je uplne narocna, vraj su aj horsie tereny, no zabrat dala :) Kym su v ceste len velke vapencove skaly, tak je to ok, kedze pri odlive su vysusene a da sa cez ne pohodlne preliezt. Horsie je ak je na nich nejaky ten zeleny rastlinny bordel a kazdy krok je neisty. Imho tu si vyvrtnut clenok je asi to najhorsie, co sa moze stat.


Beachy Head je zaroven najoblubenejsie miesto samovrahov v UK, ked v niektorych rokoch az 20 ludi sa rozhodne ukoncit na tomto mieste svoju pozemsku put.



Cudoval som sa, co je tolko napadanych skal pred majakom, ktore dost stazuju pristup k nemu, myslel som si, ze je to tam umyselne nanosene aby to odlakalo turistov, no dovod je ovela logickejsi…

…On January 12, 1999, a huge part of the 200 m high chalk cliffs immediate behind the lighthouse fell into the sea. Thousands of tons of chalk rubble, loosened by a winter of wet weather and storms, collapsed to form a new spit of land reaching almost up to the base of the tower. It was reportedly the biggest collapse of the cliffs in living memory. Geologists reported that the cliffs are collapsing at an average rate of 1 m per year….

Podla poslednych sprav je Beachy Head jeden z majakov, ktoremu v blizkej dobre hrozi zatvorenie, kedze v dobe GPS zariadeni, sa zda byt uz nepotrebny, skoda. Je sice plne automaticky cez 25 rokov, no jeho svetlo by urcite mnohym turistom chybalo.


Na zaver len dodam, ze to bol uplne perfektny vylet, pocasie sa vydarilo, odliv skvele nacasovany.

Ak sa niekto rozhodne to absolvovat po plazi, tak urcite si treba dopredu zistit casy prilivu a odlivu. Prakticky hocikedy od casu “high tide” – maximalny priliv, od tohto casu voda uz len klesa, az po “low tide” – najnizsia vyska odlivu + maximalne 2 hodiny kym nasledujuci priliv nezacne byt privysoky na prechod.

Kedze pocas celej tejto dlzky (Seaford – Eastbourne) su len 3 miesta, kde sa da z plaze dostat na pevninu a su od seba vzdialene minimalne 3-4 kilometre, treba byt poriadne opatrni.

Leave a comment